Å tenne ild med flintstål og knusk

Hvordan man tenner ild med flintstål, samt forskjellige måter å lage knusk på, til å fange gnistene fra flintstålet.

Å tenne ild med flintstål

Til dette trenger man et flintstål og en flintstein.

Først gjør man klar bålet som skal antennes og har klar litt fliser, gress, treull eller annet lettantennelig materiale. Deretter tar man et stykke knusk og bretter det et par ganger, før man legger det oppå flintsteinen. Deretter står man stålet mot flinten til knusket fanger opp en gnist. Ved å blåse på gloen holder man liv i den. Knusket plasseres inni det lettantennelige materialet og så blåser man kraftig til det hele tar fyr.

Knusk av Knuskkjuke (Fomes Fomentarius)

 Knuskkjuke finner man voksen på døde løvtrær, helst bjørk. Den er hovformet, med den bredeste siden nedover. Man skjærer soppen opp i tynne skiver, på tvers av porene. Det går og å sjære den langs porene, men skivene blir mye mindre da. Selve sporelaget, helt nederst, kan ikke brukes. fomes_fomentarius

De tynne skivene legger man så i askelut (oppskrift nedenunder) et døgn eller to. Deretter banker man de tynne skivene helt flate til de mest minner om semskeskinn. Dette tørker man godt og oppbevarer det tørt. Dermed er det klart til bruk. Disse flakene har en unik evne til å fange opp og bevare gnister fra flintstål.

Andre koker hele soppen i askelut til den er nesten som gummi, før man skjærer den opp i skiver.

Askelut:

Man tar like mengder bjørkeaske og vann og blander dette. Etter et døgn siler man asken fra og man har askelut.

Knusk av forkullet lin

Til dette trenger du endel firkantede stykker lin, en liten flat blikkboks (sigarbokser kan brukes) og en metallplate som tåler sterk varme.

Stikk 5-6 små hull i blikkboksen, legg 4-5 stykker lin oppi og lukk lokket.

Deretter legges boksen oppå platen som settes over varme glør. Etter en liten stund vil det begynne å ryke ut hullene og det skal det få lov til. Dersom den tynne blikkboksen skulle begynne å vri seg må du være klar til å holde den på plass og lukket. Det betyr ikke at den har begynt å leve, men at metallet ikke liker varmen:)

Etter litt vil det komme mindre og mindre røyk. Da kan du løfte den av platen, la den kjøle seg ned og så åpner du den og tar ut perfekte flak med forkullet knusk-lin.

Reklame